Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Brandweer op de luchthaven

De brandweer op Dortmund Airport

De brandinspectie- en brandweerlieden van de professionele brandweer in Dortmund Airport zijn samengesteld uit een parttime en een fulltime brandweer.

De deeltijd brandweerploeg, ook bekend als LZ 30, heeft de status van vrijwillige brandweer. Deze bestaat uit 33 medewerkers van de afdeling grondvervoer met een FI-training (basistraining vrijwillige brandweer). Zes medewerkers functioneren binnen de openingstijden naast hun normale functie als grondafhandelaar voor vliegtuigen ook functies in de brandweer. Deze medewerkers vervullen hun functie in de directe omgeving van de brandweerwacht oost. In geval van alarm bemannen zij hun voertuigen en worden ze door de brandweergroep naast de professionele krachten ingezet.

Het professionele deel van de luchthavenbrandweer bestaat sinds april 2007 uit 10 man en werd op 01-05-2007 op basis van het gestegen aantal reizigers naar 21 medewerkers verhoogd. Hiervoor ontvingen zeven medewerkers van de afdeling grondvervoer bij de beroepsbrandweer Dortmund een basistraining (BI) tot brandweer. Verder werden vier medewerkers van de professionele brandweer naar de 'BI-luchthaven' verplaatst. Op dit moment zijn er 21 medewerkers in dienst die de luchthaven 24 uur per dag bemannen. Dat komt neer op een dagelijkse ploeg van 5 medewerkers. Daarnaast zijn tijdens de openingstijden voortdurend 11 brandweerlieden klaar voor inzet, om het hoge beveiligingsniveau op Dortmund Airport te garanderen. Buiten de openingstijden zijn de professionele krachten verantwoordelijk voor brandpreventie van de gebouwen. Tussen deze tijden worden regelmatig de verschillende technische brandpreventiecontroles uitgevoerd.

Deze combinatie heeft zich bewezen. De medewerkers van de grondverkeersdienst beschikken over uitgebreide kennis over de verschillende vliegtuigtypes, de plaatselijke omstandigheden, de technische apparatuur en de constructie van de luchthaven. De medewerkers van de professionele brandweer brengen praktijkervaring en gespecialiseerde scholing in de mix. Deze combinatie van medewerkers van de professionele brandweer, voormalige medewerkers van de grondverkeerdienst en de parttime bedrijfsbrandweer, samen met een hoge scholingsstandaard en verdere ontwikkeling, leidt tot een sterke luchthavenbrandweer.

Meer details over de luchthavenbrandweer

Het operatiegebied omvat het gehele luchthaventerrein, met alle gebouwen en open terreinen. In het geval van schade aan een vliegtuig rukt de luchthavenbrandweer binnen een straal van drie mijl (ca. 5 km) mee uit.

De luchthavenbrandweer is verantwoordelijk voor de brandbescherming, het plannen voor noodgevallen en de preventieve brandbescherming. In het geval van omvangrijke schade wordt de luchthavenbrandweer door de brandweren van Dortmund en Unna en door hulporganisaties ondersteund.

Aan de luchthavenzijde werkt de brandweer conform de richtlijnen van de INTERNATIONAL CIVIL AVIATION ORGANIZATION (ICAO). De ICAO stelt wereldwijd eisen aan de brandweren van alle burgerluchthavens.

Bij operaties neemt de brandweer onderzoekstaken over, bijvoorbeeld bij het uitschakelen van de brandmeldinstallatie, neemt deze maatregelen bij branden of verleent deze technische hulp.

De reddingsdienst is een ander belangrijk operationeel zwaartepunt. De brandweer treedt hierbij op als First Responder. Dat houdt in dat ze de eerste hulp bij alle soorten verwondingen of ziekten van passagiers, bezoekers of medewerkers verlenen. Indien nodig worden de patiënten aan de reddingsdienst van de stad overgedragen en door hen voor een poliklinische of intramurale behandeling naar een ziekenhuis vervoerd. Medische-noodvluchtdiensten ontvangen indien nodig technische en personeelsondersteuning.

De preventieve brandbescherming vormt een interessant en omvangrijk werkveld. Verbouwingen worden van de planning tot de uitvoer door de brandweer begeleid. Deze verleent lasvergunningen aan externe bedrijven en stelt indien nodig brandwachten op. De modernste technische installaties, zoals sprinklersystemen en rookafzuiginstallaties, worden gedeeltelijk 's nachts gecontroleerd, omdat dit tijdens openingstijden niet mogelijk is. Eén keer per jaar ontvangen alle medewerkers van de luchthaven een opleiding brandpreventie. Hierbij worden de medewerkers opgeleid in het gebruik van brandblussers of andere belangrijke brandbeschermingsmiddelen.

Een belangrijke, maar voor brandweren onkarakteristieke taak is het verdrijven van vogels. Op het verzoek van piloten, verkeerstorens of de start- en landingsbanencontrole moeten individuele vogels of hele zwermen van de banen worden verdreven, zodat het vliegverkeer niet wordt verstoord.

Niet alle opleidingen kunnen op de luchthaven zelf worden uitgevoerd. Bijzondere opleidingen vinden bijvoorbeeld plaats via de Rettungsassistentenschule Dortmund, vakspecifieke afdelingen van de beroepsbrandweer Dortmund, andere luchthavenbrandweren, praktische adembeschermingsoefeningen, brandbescherming bij Deutschen Montan Technologie (DMT) en vrije docenten.

Andere luchthavenspecifieke opleidingen vinden plaats in speciale trainingscentra bij de luchthavenbrandweer Stuttgart (vliegtuigberging) en in Teesside (GB).

Alle fulltime brandweermedewerkers hebben een certificaat voor radiocommunicatie binnen de luchtvaart in de Duitse taal (BZF II).

Voertuigen van de luchthavenbrandweer