Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Visum, paspoort en douane

Reisdocumenten

Ook wanneer u als EU-burger binnen de grensvrije Schengen-ruimte van het ene land naar het andere land reist, raden wij u dringend aan een identiteitskaart of paspoort bij u te dragen, zodat u uw identiteit kunt aantonen.

Informeer voor vertrek welke documenten u nodig heeft om het land van uw bestemming binnen te komen! Houd er daarnaast rekening mee dat rijbewijzen en bankpassen of creditcards niet als geldige reisdocumenten worden geaccepteerd.

Documenten voor kinderen en jongeren

Ook kinderen hebben bij vliegreizen een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig. In sommige omstandigheden kan er zelfs een aanvullend, door (een van de) de ouders of de wettelijke voogd ondertekend (ambtelijk) document nodig zijn, voordat de reis plaatsvindt.

Visavoorschriften

Bij vluchten tussen landen van de Europese Unie en landen buiten de EU, heeft u naast een geldig paspoort vaak ook een visum nodig. Dit visum moet u bij het consulaat of de ambassade van het te bezoeken land aanvragen.

Ook kan Douanepersoneel om verdere documenten vragen – bijvoorbeeld een uitnodigingsbrief, een hotelboeking of een ticket voor de terug- of doorreis.

Indien u zonder geldig visum vliegt, kan u bij de grenscontrole van het betreffende land de toegang geweigerd worden.

Informeer uzelf daarom goed voor vertrek met betrekking tot de actuele vereisten voor uw bestemming. De precieze eisen die worden gesteld kunt u bij het consulaat of de ambassade van het betreffende land opvragen.

Douanevoorschriften

Bij reizen binnen de EU mag u tabak- en alcoholproducten voor persoonlijk gebruik meenemen. De producten blijven belastingvrij, zolang bepaalde hoeveelheids- en waardegrenzen niet worden overschreden.

Wanneer u naar Duitsland reist mogen echter niet alle producten zondermeer worden ingevoerd. Voor dieren en planten evenals daaruit afgeleide producten, textiel, genees- en verdovingsmiddelen of vuurwerk kunnen er beperkingen of invoerverboden gelden.

Ook moet u er rekening mee houden dat wanneer u meer dan €10.000 aan contact geld of het equivalent in andere valuta bij u draagt, u dit bij de douane moet melden.

Gedetailleerde informatie is te vinden op de website van de douane.

Cannabis

Sinds 1 april 2024 mogen volwassenen van 18 jaar en ouder zonder boete tot 25 gram cannabis meenemen in Duitsland. Dit geldt ook op luchthavens. Op binnenlandse Duitse vluchten is maximaal 25 gram toegestaan in handbagage of bagage. Luchtvaartmaatschappijen kunnen echter hun eigen regels hebben. Informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de huidige status.

Volgens de douane is de invoer, uitvoer en doorvoer van cannabis nog steeds verboden en strafbaar. Invoer in andere landen kan leiden tot zware gevangenisstraffen en/of boetes.