Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Veiligheid

Veiligheidsvoorschriften voor vliegreizen

Let op: elk stuk bagage moet voorzien zijn van een adres. Niet-gemarkeerde bagage mag niet voor vervoer worden aangenomen.

Voor het vervoer van dieren, maar ook dat van wapens, messen en gevaarlijke stoffen (bv. ammunitie, aanstekervloeistof, batterijen) gelden speciale bepalingen waarover u door de luchtvaartmaatschappij wordt geïnformeerd. Niet-toegestane zaken, die bij de beveiligingscontrole opvallen, moeten door het beveiligingspersoneel worden verwijderd, aangezien de passagier het niet bij zich mag dragen.

Voor verdere vragen over veiligheidsvoorschriften voor bagage kunt u voor vertrek terecht bij uw luchtvaartmaatschappij of uw reisbureau/-organisatie.

Voorbeelden van verboden zaken

Gereedschap dat zware verwondingen kan veroorzaken of de veiligheid van het vliegtuig in gevaar brengt (bijvoorbeeld breekijzers, boormachines, zagen) mogen niet in de handbagage mee aan boord worden genomen.

Messen en andere spitse of scherpe zaken (bv. stanleymessen, scharen, scheermesjes, Leatherman Multitool) mogen niet in de handbagage mee aan boord worden genomen.

Lucifers, aanstekers (ook benzineaanstekers, bv. Zippo) mogen niet in de ruimbagage of de handbagage worden meegenomen. Na het uitnemen van de watten van benzine-aanstekers kunnen deze in de zakken van kleding worden bewaard.

Via de volgende link kunt u een lijst van alle verboden zaken als PDF-document inzien en downloaden. Deze lijst is gebaseerd op Verordening (EU) Nr. 185/2010 van de Commissie van 4 maart 2010.

Voorschiften voor handbagage

Sinds 6 november 2006 reguleren de EU-veiligheidsvoorschriften het meenemen van vloeistoffen in handbagage. Uit veiligheidsoverwegingen mogen alleen kleine hoeveelheden vloeistoffen worden meegenomen aan boord van vliegtuigen.

Beutel fluessigkeiten

Plastic 1-liter-zak

Alle verpakkingen die max. 100 ml vloeistof bevatten moeten in een doorzichtige, hersluitbare plastic 1-liter-zak worden verpakt. Per passagier is meename van 1 plastic 1-liter-zak toegestaan.

Tot vloeistoffen worden gerekend: Gels, pasta's, lotions, mengingen van vloeistoffen en vaste stoffen en ook de inhoud van drukhouders, zoals bv. tandpasta, haargel, dranken, scheerschuim, aerosols en andere artikelen met eenzelfde dichtheid.

Baby nahrung icon

Medicijnen en speciale voeding

Uitzonderingen op deze vloeistof beperking zijn mogelijk, wanneer de vloeistof tijdens de reis voor medische doeleinden of voor een speciaal dieët nodig is. Dit geldt ook voor babyvoeding.

Dutyfree icon

Duty Free-aankopen

Sinds 31. januari 2014 mogen alle op luchthavens of van een luchtvaartmaatschappij gekochte Duty Free-artikelen (ook vloeistoffen) als handbagage worden meegenomen. De voorwaarden hiervoor zijn dat de goederen bij aankoop, samen met de aankoopbon, in een speciale veiligheidszak zijn verzegeld.