Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Recordjaar voor de luchthaven

Dortmund Airport bij de 10 grootste luchthavens in Duitsland

Udo mager news

“We hebben niet alleen ons doel bereikt om 2,5 miljoen passagiers op onze luchthaven te verwelkomen in 2019, we hebben ons doel ook duidelijk overtroffen. We kunnen hier heel tevreden mee zijn, omdat de toename niet alleen ver boven de groei in de industrie ligt, maar ze maakt ons ook, na 2018, voor de tweede keer op rij de koploper inzake de passagiersontwikkeling'', zegt luchthavenbaas Udo Mager, die hiermee commentaar geeft op de passagiersbalans van Dortmund Airport voor 2019. In totaal gebruikten 2.719.563 passagiers de luchthaven - 19,1 procent meer dan in het jaar 2018, dat al eindigde met een stijging van 14,2 procent. Daarmee vestigde de luchthaven een nieuw passagiersrecord in 2019: De vorige piekwaarde van ruim 2,33 miljoen passagiers uit 2008 werd begin november verbroken. Met haar bovengemiddelde groei maakte Dortmund Airport bovendien ook de sprong naar de top 10 van grootste luchthavens in Duitsland.

Katowice, Mallorca en Londen zijn bijzonder populair

Katowice en Londen zijn in 2019 opnieuw de populairste bestemmingen vanaf Dortmund Airport. Mallorca staat op de derde plaats. Alleen al de verbindingen met de drie bestemmingen worden door ongeveer 700.000 passagiers gebruikt. Eveneens populair in 2019 waren de steden München, Boekarest, Sofia en Wenen. De ranglijst laat zien hoe breed het spectrum van reisbestemmingen bij onze passagiers is. Katowice wordt zowel bezocht door zakenmensen als door familiaal-cultureel gemotiveerde reizigers. Mallorca is vooral populair bij toeristen, zegt Guido Miletic, hoofd marketing & verkoop op de luchthaven van Dortmund.

Wizz Air groeit met 29,1 procent

Met Palanga in Litouwen, Ohrid in Noord-Macedonië en frequentieverhogingen naar populaire bestemmingen zoals Mazurië, Wenen en Chisinau, heeft de luchtvaartmaatschappij Wizz Air haar engagement op Dortmund Airport 2019 verder uitgebouwd. In totaal wordt de Hongaarse luchtvaartmaatschappij door ongeveer 1,88 miljoen passagiers gebruikt, 29,1 procent meer dan in 2018. Maar ook Ryanair en Easyjet groeiden op de locatie in Dortmund en in 2019 vervoerden ze respectievelijk 12,6 en 5,5 procent meer gasten.

Vooruitzicht

2019 was het sterkste jaar op het gebied van passagiers in de geschiedenis van Dortmund Airport. Als we dit resultaat in 2020 zouden kunnen behouden, zou het een groot succes voor ons betekenen. Tegen de achtergrond van de consolidatiegolf in de Europese luchtvaartindustrie, het aan de grond houden van de Boeing 737 Max, de toename van de luchtverkeersbelasting en het klimaatdebat, wordt de ontwikkeling van het luchtverkeer gekenmerkt door onzekerheden. Toch zijn we optimistisch over het nieuwe jaar, zegt Mager, want naast alle noodzakelijke bijdragen van het luchtverkeer aan klimaatbescherming is de mobiliteit een basisvereiste voor economische welvaart en dus ook voor de financiering van de “Green Deal” met investeringen om de klimaatverandering in Duitsland en Europa aan te pakken. Dortmund Airport heeft alle reden om optimistisch te zijn: Ryanair heeft al aangekondigd dat ze, samen met een dochtermaatschappij en vanaf het vluchtschema voor de zomer, dagelijks het traject Dortmund-Wenen zullen bedienen. “We kunnen er dus van uitgaan dat de toename van het aantal passagiers in 2019 ook een adequaat effect zal hebben op de jaar- en bedrijfsresultaten. Het voorlopige jaarresultaat zal naar verwachting eind maart 2020 worden vastgesteld als onderdeel van de audit”, concludeert Mager.