Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Dortmund Airport maakt de balans op: In golven door de crisis

Het aantal passagiers is in 2020 met 55 procent gedaald

Dortmund aiport news allgemein terminal 1

In 2020 maakten 1.220.624 passagiers gebruik van Dortmund Airport voor hun reis. Ten opzichte van het recordjaar 2019 is het aantal passagiers met 55 procent gedaald. Het aantal vliegbewegingen is in dezelfde periode met 48 procent gedaald. Katowice is nog steeds de meest populaire bestemming vanaf Dortmund Airport. Bovendien maakte een bijzonder groot aantal passagiers gebruik van de verbindingen naar Boekarest en Sofia.

“Een heel moeilijk jaar voor de hele branche loopt op zijn einde. De coronapandemie stelde ons voor ongekende uitdagingen en vereiste een hoge mate van flexibiliteit. De thema’s varieerden van het creëren van hygiëneconcepten, de introductie van werktijdverkorting en de oprichting van testcentra via de bijna volledige stopzetting van het luchtverkeer, tot de oprichting van de basis van Wizz Air en de heropstart van het luchtverkeer. Ook al zijn we 2020 procentueel beter geëindigd dan het gemiddelde van alle Duitse luchthavens, toch hebben we ons eigenlijke doel om voort te bouwen op het recordjaar 2019 ruimschoots gemist ”, vat luchthavenbeheerder Ludger van Bebber samen.

Voor het jaar 2021 is van Bebber voorzichtig optimistisch: “De goede samenwerking met onze systeempartners, zelfs tijdens de crisis, de flexibiliteit en toewijding van het volledige personeelsbestand, de steun van ons moederbedrijf DSW21 en, last but not least, de toewijding van onze grootste klant Wizz Air voor de locatie in Dortmund doen ons met vertrouwen naar de toekomst kijken. We gaan ervan uit dat het vliegverkeer in de loop van 2021 zich substantieel zal herstellen. Een exacte passagiersvoorspelling tijdens de coronapandemie is quasi onmogelijk - dit heeft 2020 ons op indrukwekkende wijze aangetoond. Voor ons is het belangrijk om in 2021 een duidelijke stap in de goede richting te zetten zodat we in 2022 weer kunnen verder bouwen op 2019. Met een herstel van het luchtverkeer voor het zomervluchtschema 2021 en een positieve ontwikkeling inzake de vaccinaties, is het ons doel om in 2021 meer dan 2 miljoen passagiers op de luchthaven te kunnen verwelkomen."

In golven door de crisis - de ontwikkeling gedurende de afgelopen maanden verliep heel anders

Het jaar 2020 begon voor de luchthaven met nieuwe topscores: In januari en februari maakten in totaal 11 procent meer passagiers gebruik van Dortmund Airport dan in het recordjaar 2019.

Midden maart volgde dan de lockdown, waarna het luchtverkeer in heel Duitsland dramatisch instortte. Reeds in maart daalde het aantal passagiers tot 52 procent van het niveau van vorig jaar. In april en mei kwam het vliegverkeer vervolgens vrijwel geheel tot stilstand. In beide maanden samen maakten slechts 11.000 passagiers gebruik van de luchthaven - zo veel als in het hoogseizoen bijna op één dag.

In combinatie met het dalende aantal besmettingen en de daaruit voortvloeiende versoepeling van de coronamaatregelen begon in juni een licht herstel van het vliegverkeer. In juli lagen de passagiersaantallen terug op 50 procent van het niveau van vorig jaar.

De opening van de basis van Wizz Air begin augustus resulteerde in een verdere aanzienlijke toename van het aantal passagiers, zodat Dortmund Airport in augustus ongeveer 71 procent van zijn passagiers van het voorgaande jaar kon verwelkomen. Het aantal vluchten daalde in dezelfde periode met slechts 4 procent.

Sinds het einde van de zomervakantie is het aantal passagiers aanzienlijk afgenomen. Naast het einde van de vakantie was dit vooral te wijten aan het feit het aantal besmettingen in veel vakantielanden opnieuw toenam en het RKI steeds nieuwe risicogebieden moest aanwijzen. Andere landen hebben dan weer inreisverboden of beperkingen opgelegd aan reizigers uit Duitsland. Het schrappen van verbindingen en het uitdunnen van het vluchtschema waren het resultaat in de volgende maanden. In september viel het aantal passagiers daarmee terug naar 56 procent van het niveau van vorig jaar.

Aangezien de infectiesituatie in Duitsland in het najaar weer verslechterde en de lockdown (light) het gevolg was, bleven de passagiersaantallen in het derde kwartaal aanzienlijk dalen. Van oktober tot december maakte 69 procent minder passagiers gebruik van de luchthaven dan in dezelfde periode in 2019. De herfst- en kerstvakantie brachten geen noemenswaardig herstel.