Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Nieuw recordjaar op Dortmund Airport 

Optimistische passagierscijfers rond de jaarwisseling

Airlines vorfeld dortmund airport
Dortmund Airport | © Christian Tietz

Tijdens de laatste vergadering van de Raad van Toezicht van Flughafen Dortmund GmbH voor 2023 presenteerde luchthavendirecteur Ludger van Bebber de voorlopige verkeerscijfers voor 2023. Het economische en financiële plan voor 2024 werd ook goedgekeurd en er werd een vooruitblik voor de komende maanden gegeven.

Passagiersontwikkeling

Stabiele groeicijfers kenmerken het aantal passagiers op Dortmund Airport sinds het begin van het jaar, met een hoogtepunt in het zomerseizoen. In de maanden van januari tot oktober 2023 maakten in totaal 2.559.192 passagiers gebruik van Dortmund Airport - wat overeenkomt met een cumulatieve groei van ongeveer 17,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en bijna 14 procent ten opzichte van het jaar 2019 vóór de crisis.

Dortmund Airport wordt ook gekenmerkt door een bijzonder sterk herstelpercentage in een landelijke vergelijking. Hoewel het luchtverkeer in Duitsland als geheel zich geleidelijk herstelt van de gevolgen van de pandemie, de oorlog en de inflatie, lag het volume van het luchtverkeer in heel Duitsland tussen januari en september 2023 nog steeds 22,4 procent onder het niveau van 2019.

Recordcijfers aan het einde van het jaar

"We zijn zeer tevreden met de ontwikkelingen in 2023. Gezien de positieve trend zullen we de passagiersverwachting van 2,6 miljoen reizigers die aan het begin van het jaar was vastgesteld, aanzienlijk overtreffen," vat Airport CEO Ludger van Bebber samen. Dortmund Airport verwacht nu een passagiersvolume van 2,9 miljoen reizigers voor heel 2023. "Eind november hadden we al een nieuw passagiersrecord gevestigd met een totaal van 2.726.145 passagiers, waarmee we het record van heel 2019 (2.719.563 passagiers) overtroffen," vervolgt van Bebber. Daarmee wordt 2023 het jaar met de meeste passagiers in de geschiedenis van Dortmund Airport.

De groeipercentages worden aanzienlijk beïnvloed door nieuwe verbindingen, frequentieverhogingen en de algemene oriëntatie van de luchthaven. Vooral het uitgebreide en veelgevraagde aanbod naar Zuidoost-Europese bestemmingen en de focus op snelgroeiende lagekostenmaatschappijen zijn de afgelopen maanden belangrijke drijfveren gebleken.

Na drie trajectuitbreidingen door de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air, breidt de luchthaven haar aanbod aan bestemmingen uit met de aanstaande verbinding naar Istanbul, een andere belangrijke hub.

Nieuwe investeringen voor 2024 

In de toekomst zullen verdere operationele en infrastructurele maatregelen moeten worden genomen om aan de toegenomen vereisten te voldoen en om het komende jaar succesvol en in lijn met de vraag te kunnen opereren. De eerste investeringen zijn al goedgekeurd door de Raad van Toezicht tijdens de vergadering van vandaag. De aankoop van een nieuwe veegmachine werd bevestigd, die het platform, de taxibanen en de start- en landingsbaan zal reinigen van mogelijke vreemde voorwerpen en puin. Een nieuw systeemvoertuig voor het beheer van open ruimtes en het winteronderhoud van wegen werd ook goedgekeurd.

Het management is optimistisch over de resterende weken van het lopende jaar en voorspelt ook een aanhoudende groei voor 2024.