Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Recordaantal passagiers voor 2023

Ook voor dit jaar wordt een aanhoudende groei verwacht

Dtm terminal stele

Een geslaagd begin van het nieuwe jaar: Dortmund Airport maakt de balans op voor 2023 en vestigt een nieuw passagiersrecord met een totaal van 2.934.516 opstijgende en landende passagiers. Vergeleken met het voorgaande jaar slaagde de luchthaven erin om het aantal passagiers met ongeveer 13,5 procent te laten stijgen (2022: 2.586.342 passagiers). Zelfs het record van voor de crisis in 2019 (2.719.563 passagiers) werd in november gebroken en over het hele jaar met 7,9 procent overtroffen.

"De passagiersaantallen hebben onze verwachtingen ruimschoots overtroffen en bevestigen de populariteit van de luchthaven. Op piekmomenten kunnen reizigers kiezen uit meer dan 40 bestemmingen, waarvan sommige uniek zijn in Duitsland. Met deze groeipercentages heeft de luchthaven zich niet alleen in de kopgroep van de sector gepositioneerd, maar heeft ze ook haar eigen records gebroken en haar positie als de op twee na grootste luchthaven in NRW bevestigd. Het jaarresultaat is zeer bevredigend”, vat luchthavendirecteur Ludger van Bebber samen.

De periode met de sterkste groei was het eerste kwartaal, met een stijging van ongeveer 46 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze significante stijging is deels te wijten aan het feit dat de verkeersvolumes in de referentieperiode van 2022 nog steeds beïnvloed werden door de gevolgen van de pandemie. Ook het zomerseizoen van 2023 werd getypeerd door een bijzonder sterke vraag: Het aantal reizigers steeg twee maanden op rij naar meer dan 300.000 - een record voor de luchthaven. Ook de huidige kerstvakantie in NRW is tot nu toe soepel verlopen.

Katowice en Palma aan kop

Met meer dan 385.000 passagiers is Katowice in Polen de populairste bestemming in 2023, gevolgd door Palma de Mallorca met iets minder dan 200.000 passagiers. Ook de bestemmingen Gdansk, Boekarest en Skopje waren erg in trek. De redenen om te reizen zijn net zo gevarieerd als de bestemmingen die worden aangeboden: "Katowice en Boekarest zijn niet alleen populaire bestemmingen om familie en vrienden te bezoeken, maar hebben zich ook gevestigd als populaire verbindingen voor zakenreizigers. Zonnige bestemmingen zoals Palma trekken vooral toeristen aan, en dat zijn er nogal wat - de vraag naar Mallorca is sterker dan ooit tevoren," legt Guido Miletic, Hoofd Airport Services + Marketing & Sales, uit.

Gezien de grote vraag werd al beslist dat de Duitse luchtvaartmaatschappij Condor vanaf de zomer haar Mallorca-aanbod op Dortmund Airport zal uitbreiden met drie extra wekelijkse vertrekken.

Wizz Air blijft de sterkste partner van Dortmund Airport en heeft zijn toch al ruime reisaanbod verder uitgebreid met de introductie van vluchten naar Jerevan, Brasov en Craiova. In totaal kozen bijna 1,9 miljoen passagiers uit Dortmund ervoor om in 2023 met de Hongaarse lagekostenmaatschappij te reizen.

Pegasus versterkt sinds december ook het aanbod van de luchtvaartmaatschappij in Dortmund en vliegt drie keer per week op de populaire verbinding naar de hub in Istanbul. "Vorig jaar hebben we de frequentie van bestaande verbindingen verhoogd en tegelijkertijd de diversiteit van bestemmingen vergroot. In 2024 willen we op deze ingeslagen weg verdergaan, de wensen van onze passagiers vervullen en de gestage uitbreiding van ons routenetwerk voortzetten," voegt Guido Miletic toe.

Vooruitzichten voor 2024

De ontwikkelingen stemmen ons optimistisch over 2024: "We hebben er alle vertrouwen in dat we kunnen voortborduren op de positieve trends. Eerdere voorspellingen voor de groei van de luchtvaartindustrie zijn veelbelovend en het verlangen van mensen om te reizen blijft onverminderd”, legt Ludger van Bebber uit. De luchthaven streeft naar een passagiersaantal van meer dan 3 miljoen reizigers in 2024.