Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Sterk verbeterd jaarresultaat

De infrastructurele uitbreiding schiet op 

Dtm terminal stele

Dortmund Airport heeft met een passagiersvolume van meer dan 2,9 miljoen reizigers in 2023 niet alleen een nieuw passagiersrecord gevestigd, maar ook haar bedrijfsbalans aanzienlijk verbeterd. Tijdens de eerste vergadering van de Raad van Commissarissen van Flughafen Dortmund GmbH voor 2024 presenteerde Managing Director Ludger van Bebber het voorlopige jaarresultaat voor 2023. De luchthaven is er ook in geslaagd om haar economische situatie aanzienlijk te verbeteren, parallel aan de toename van het aantal passagiers. Vergeleken met vorig jaar werd het verlies van 8,5 miljoen euro meer dan gehalveerd met een voorlopig jaarresultaat van min 3,5 miljoen euro.

De passagiersgroei bevordert het economisch herstel

De luchthaven voldeed al in 2022, dus vóór de oorspronkelijke deadline, aan de EU-vereisten en rapporteerde een evenwichtig bedrijfsresultaat in overeenstemming met de EU-richtlijnen. Zoals Ludger van Bebber aankondigde, steeg de EU EBITDA van EUR 1,3 miljoen naar een verwachte EUR 5,6 miljoen aan het einde van 2023, terwijl het bedrijfsresultaat exclusief soevereine kosten EBITDA verbeterde van min EUR 3,1 miljoen naar plus EUR 1,9 miljoen. “We zijn op de goede weg, dit is het beste resultaat in ruim twintig jaar”, aldus Ludger van Bebber. “De economische situatie van de luchthaven stabiliseert zich steeds meer en het break-even punt komt steeds dichterbij. Wij hebben er vertrouwen in dat we het tekort in 2024 verder zullen terugdringen, zodat we in 2025 winst kunnen maken. Gezien de voortdurend stijgende reguleringskosten en het zeer uitdagende economische klimaat, kan dit resultaat niet als vanzelfsprekend worden beschouwd." De definitieve resultaten voor 2023 zullen bekend worden gemaakt tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen in juni, na de controle door de accountants.

De positieve bedrijfsresultaten zijn te danken aan de groei van het aantal passagiers en de daarmee samenhangende stijging van de inkomsten uit luchtvaart en andere activiteiten, waaronder ook catering en parkeren vallen. Nadat het aantal passagiers in 2023 de grens van 3 miljoen heeft bereikt, wordt voor 2024 een verdere groei verwacht. De resultaten van de eerste twee maanden ondersteunen deze voorspelling. In totaal maakten eind februari 2024 ongeveer 417.000 passagiers gebruik van Dortmund Airport, een stijging van ongeveer 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar (2023: 379.605 passagiers).

Infrastructurele vooruitgang 

Als onderdeel van haar duurzaamheidsinspanningen streeft Dortmund Airport naar klimaatneutrale luchthavenactiviteiten. Om verdere vooruitgang te boeken bij het behalen van de doelstelling heeft de Raad van Commissarissen tijdens de vergadering van vandaag besloten om een nieuw gebouwenbeheersysteem aan te schaffen om verwarming, koeling en frisse lucht in de terminal te regelen in overeenstemming met de vraag. Energieverbruik en energiebeheer worden steeds meer geoptimaliseerd met behulp van slimme datatechnologie. Naast de verbeterde temperatuurregeling verwacht de luchthaven een potentiële besparing van ongeveer 200 ton CO2-uitstoot en 100.000 euro per jaar.

De luchthaven heeft ook een nieuwe stap gezet op weg naar haar doel om 100 procent van haar eigen wagenpark te elektrificeren. De vervanging van passagierstrappen die op diesel werken, wordt in het lopende jaar voortgezet. 

Voortgang bouw voor federale politie en speciale eenheden 

CEO Ludger van Bebber van de luchthaven gebruikte de vergadering van de Raad van Commissarissen ook om informatie te geven over de op handen zijnde afronding van twee bouwprojecten. Om het hoge aantal vluchten uit niet-Schengenlanden aan te kunnen en om de toegangsprocessen te versnellen, heeft de Raad van Commissarissen de uitbreiding van het East Entry Control Centre in 2021 goedgekeurd. De inbedrijfstelling door de federale politie zal naar verwachting in maart plaatsvinden. Ook de bouw van het nieuwe kantoorgebouw voor de speciale politiekorpsen is goed gevorderd. Het bouwproces van het project met een totale waarde van 50 miljoen euro ten oosten van de terminal startte in maart 2022 met het leggen van de eerste steen. Het gebouw moet na ongeveer twee jaar bouwen klaar zijn en zal eind april aan de politie van Dortmund worden overgedragen.