Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

Sterke herstelpercentages op Airport

Evaluatie van 2022 en vooruitzichten voor 2023

News planergebnis

De CEO van de luchthaven, Ludger van Bebber, heeft tijdens de laatste vergadering van de raad van toezicht van Flughafen Dortmund GmbH in 2022 de voorlopige luchtverkeercijfers voor 2022 gepresenteerd. Verder werd het economisch en financieel plan voor het komende jaar goedgekeurd en werden vooruitzichten voor de komende maanden gegeven.

Passagiersvervoer 2022

Van januari tot oktober 2022 maakten in totaal 2.177.487 passagiers gebruik van de luchthaven van Dortmund (vorig jaar: 1.385.268). In september werden de passagierscijfers voor 2021 al overtroffen. "Het is bijzonder verheugend dat de passagiersaantallen sinds juni 2022 regelmatig boven het niveau van voor de crisis in 2019 liggen", laat van Bebber weten.

In een nationale vergelijking wordt Dortmund Airport dus gekenmerkt door een sterk herstelpercentage. Hoewel het luchtverkeer in Duitsland als geheel zich ten opzichte van het voorgaande jaar gedeeltelijk van de pandemie heeft hersteld, zijn de passagierscijfers voor 2019 over het geheel genomen nog niet opnieuw bereikt - zo blijkt uit de cijfers van de Duitse vereniging van luchthavens ADV.

In Dortmund heeft de Duits-Turkse luchtvaartmaatschappij SunExpress haar aanbod in Turkije zelfs uitgebreid en vliegt in het winterseizoen ook op Antalya en Izmir. "We zijn verheugd over het uitgebreide vluchtaanbod, dat nog gevarieerder was dan in het vorige recordjaar 2019, vooral in de zomermaanden", aldus de baas van de luchthaven.

Vooruitzichten voor 2023

Om volgende zomer net zo succesvol te kunnen opereren als dit jaar, blijft Dortmund Airport investeren in zijn infrastructuur. Er wordt onder meer een derde controlepost voor passagiers geïnstalleerd, wat de passagiers lange wachttijden voor vertrek moet besparen, vooral tijdens de drukke zomermaanden. Daarnaast moet de bouw van een nieuwe centraal toegangscontrolepunt met vier extra controleboxen de toegang versnellen. Bovendien zal nog meer personeel worden aangetrokken, met name op het gebied van de afhandeling van vliegtuigen.

In overeenstemming met het duurzaamheidsprogramma van Dortmund Airport heeft de Raad van Commissarissen besloten nog een elektrische vliegtuigsleper aan te schaffen. Vliegtuigslepers worden gebruikt bij de positionering van vliegtuigen. Voor dit doel worden op Dortmund Airport reeds twee elektrische vliegtuigslepers gebruikt. Op lange termijn moet het volledige wagenpark van de luchthaven waar mogelijk worden omgebouwd tot milieuvriendelijke aandrijfsystemen.

Gezien de pandemie, de energiecrisis en de inflatie blijven de vooruitzichten voor de ontwikkeling in het komende jaar, met name het boekingsgedrag van de passagiers, moeilijk in te schatten.